Onze TEAM KWF ambassadeurs

Ook topsporters, BN'ers en onderzoekers zetten zich in voor de strijd tegen kanker en steunen TEAM KWF.

Met TEAM KWF Utrecht zamel je geld in voor onderzoek naar borstkanker.

De onderzoeker: dr. Patrick Derksen (onderzoeker Universitair Medisch Centrum Utrecht)

Patrick Derksen

Doet onderzoek naar: borstkanker
Waarom is het onderzoek zo belangrijk? Eén van de grootste angsten van borstkankerpatiënten is dat hun tumor uitzaait. Begrijpelijk, want een uitzaaiing betekent dat de tumor agressief is, zich weinig aantrekt van behandelingen en genezing vaak onmogelijk maakt. Beter begrip van metastasering (uitzaaiing) is dan ook welkom. Medisch bioloog Patrick Derksen, onderzoeker bij afdeling Pathologie van het UMC Utrecht: "Onze huidige kennis van metastasering is beperkt. De basis begrijpen we – een cel moet een aantal dingen kunnen voordat het gebeurt – maar er is vrij weinig bekend over hoe dat precies aangestuurd wordt. De laatste vertaalslag naar de patiënt blijft moeilijk". Derksen hoopt daar verandering in te brengen. Hij doet onderzoek naar FER, een eiwit waar tot voor kort weinig aandacht voor was. Het team van Derksen ontdekte vervolgens dat FER erg belangrijk is bij de overleving van uitzaaiende kankercellen. Het doet iets met celdeling en de manier waarop cellen aan hun omgeving plakken. Hoe hoger het FER-gehalte bij de patiënt, hoe slechter de overlevingskans. Derksen richt zijn pijlen in eerste instantie op triple negatieve borstkanker, een agressieve vorm van borstkanker die lastig te behandelen is en jaarlijks zo’n 2.000 tot 3.000 vrouwen treft. "Het zou fantastisch zijn als deze groep patiënten een beter vooruitzicht kan worden geboden". Meer over het onderzoek

Evelien de Bruijn

Evelien de Bruijn

Bekend van: SBS6-programma Hart van Nederland
Waarom steunt Evelien TEAM KWF? Helaas heb ik al op jonge leeftijd afscheid van vrienden moeten nemen. Iets verschrikkelijks wat ik iedereen zou willen besparen. Gelukkig kunnen we wel elk jaar vieren dat een goede vriendin borstkanker heeft overleefd. Daarom wil ik me graag inzetten voor TEAM KWF. Ik ben dankbaar dat ik gezond ben en kan sporten.Marianne Timmer

Marianne Timmer

Bekend van: olympisch kampioen schaatsen
Waarom steunt Marianne TEAM KWF? Vorig jaar heb ik meegedaan met de Utrecht editie. Een geweldige belevenis waar iedereen aan mee deed voor een heel goed doel. Jong en oud. TEAM KWF is een prachtig initiatief voor iets waar iedereen mee te maken heeft. 1 Op de 3 mensen in Nederland krijgt te maken met kanker. Dat is niet normaal. Voor je training een goede stok achter de deur, want je doet het immers niet alleen voor jezelf. En met jouw prestatie draag je bij aan belangrijk kankeronderzoek.

Gianni Romme

Bekend van: olympisch kampioen schaatsen
Gianni steunt TEAM KWF: Kanker komt bij zóveel mensen voor. Het lijkt soms ver weg, maar helaas komt de ziekte vaak dichtbij. Het is een maatschappelijke ziekte die ons allemaal aangaat. Daarom moeten we ons er samen voor inzetten en kanker onder de aandacht brengen. Ik vind het belangrijk om, als sporter ook mijn steentje bij te kunnen dragen. Met Team KWF kan dat.

 

 

Beau Schneider en Ruud Feltkamp

Beau Schneider en Ruud FeltkampBekend van: Goede Tijden Slechte Tijden
Beau steunt TEAM KWF: ik hoop met mijn deelname bij te dragen aan een betere behandeling tegen kanker. Hopelijk blijven onze getroffen geliefden daardoor langer leven. Want helaas is het nog steeds niet mogelijk om iedereen te genezen.

Ruud steunt TEAM KWF: Ik zou er alles aan willen doen om kanker de wereld uit te helpen. Daarom doe ik mee aan TEAM KWF!

Ruud en Beau vertelden bij RTL Boulevard over hun eerdere training voor TEAM KWF.
Bekijk het item hier terug!

Onze partners:
20 Knots
Running Holland